top of page

Gjør malejobben selv: En omfattende guide

Oppdatert: 2. feb.

Å male et rom kan virke som en overveldende oppgave, men med riktig kunnskap og verktøy kan du transformere ethvert rom enklere enn du tror. Denne guiden vil ta deg gjennom hele prosessen - fra å velge riktig maling til å påføre den for et perfekt resultat. Blogginnlegget inneholder handleliste.Hvordan velger jeg riktig maling?


Når det kommer til fargevalg, er det viktig å tenke på hvordan fargene vil påvirke atmosfæren og stemningen i rommet. Hvert rom i hjemmet har sitt eget unike formål og sin egen stemning. Fargevalget bør reflektere dette.


 • Stuen: Dette er rommet hvor familie og venner samles. Velg farger som skaper en varm og innbydende atmosfære. Myke nyanser som beige eller duse blåtoner kan gi rommet en avslappende og komfortabel følelse, noe som er perfekt for et rom dedikert til avslapning og samvær.


 • Kjøkkenet: Kjøkkenet er et sted for matlaging og sosialisering. Derfor kan friske, og rene farger som hvitt eller lys grått, gi kjøkkenet et ryddig og romslig utseende. Disse fargene reflekterer lys godt, noe som bidrar til å gjøre rommet lysere og mer innbydende.


 • Soverommet: Soverommet er ditt personlige tilfluktssted, et sted for hvile og avslapning. Rolige farger som lavendel eller myke grønntoner kan skape en fredelig og avslappende atmosfære, som er ideell for et rom hvor hovedmålet er å slappe av og lade batteriene.


 • Baderommet: På baderommet fungerer lyse pasteller eller klassiske hvite toner godt. Disse fargene gir en følelse av renhet og friskhet, og bidrar til å skape en spa-lignende atmosfære i ditt eget hjem.


I tillegg til å velge farger som passer rommets funksjon og ønsket stemning, bør du også vurdere rommets størrelse og mengden naturlig lys. Mørke farger kan tilføre dybde og karakter til større rom, mens lyse farger kan få små rom til å virke større.Hvordan velger jeg riktig malingstype?


Når du har valgt den perfekte fargen, er neste skritt å bestemme den mest passende malingstypen og finishen for ditt rom. Dette valget er avgjørende for både utseendet og funksjonaliteten til malingen.

I rom med høy fuktighet og mye bruk, som kjøkken og bad, er holdbarhet og lett rengjøring nøkkelaspekter. Her anbefales ofte en halvblank eller satin finish. Denne typen finish er ikke bare slitesterk og motstandsdyktig mot fukt, men også lett å tørke av, noe som er ideelt for områder utsatt for søl og vanndråper. Halvblank maling gir også en subtil glans som kan bidra til å lyse opp rommet.


I stuer og soverom, hvor atmosfæren ofte er mer avslappet og rolig, passer en matt eller eggskallfinish godt. Disse finishene reflekterer mindre lys, noe som bidrar til å skjule små ujevnheter i veggen og gir en mer jevn og myk overflate. Matte malingstyper er ideelle for å skape en koselig og innbydende følelse, mens eggskall tilbyr en lett glans og er litt enklere å rengjøre enn helt matte malingstyper.


Se handleliste

For å male et standardrom med flere strøk, trenger du følgende materialer og verktøy:


 • Maling: Beregn omtrent 1 liter maling per 10 kvadratmeter med strøk. For 2 strøk, doble denne mengden. Det er alltid lurt å ha litt ekstra maling for eventuell finpussing.


 • Maleruller: En større rulle for de store flatene og en mindre rulle for trange områder og eventuell detaljarbeid.


 • Pensler: Kvalitetspensler i ulike størrelser for presisjonsarbeid rundt kanter, hjørner og detaljer.


 • Malertape: For å beskytte lister, vinduer og dørkarmer, og for å oppnå skarpe, rette linjer.


 • Filt eller dekkepapp: For å beskytte gulvet og møbler fra malingssøl.


 • Sandpapir: Til å slipe ujevnheter på vekker og andre flater før maling.


 • Sparkelmasse: For å reparere små hull eller sprekker i veggene.


 • Grunning: Hvis veggene er sterkt misfarget, laget av et absorberende materiale, eller du endrer fra mørk til lys farge. Grunning bidrar til å nøytralisere de mørke fargene.


 • Rengjøringsmaterialer: For å rengjøre pensler og ruller etter bruk. Dette kan inkludere varmt såpevann og eventuelt løsemiddel hvis du bruker oljebasert maling.


Trinnvis guide til ferdigmalt rom!


Trinn 1: Forberedelse

Start med å forberede rommet. Fjern eller dekk til møbler og beskytt gulvet med filt eller dekkepapp. Bruk malertape for å beskytte lister, vinduer og dørkarmer. Rengjør deretter veggene for støv og skitt. For best resultat, reparer eventuelle hull eller sprekker med sparkelmasse og puss lett over med sandpapir.


Trinn 2: Påføring av malingen (Første strøk)

Begynn med å male kantene og hjørnene av rommet med en pensel for presisjon. Når kantene er dekket, bruk en rulle for å male de store flatene. Start fra toppen av veggen og jobb deg nedover med jevne, overlappende strøk. Påfør også malingen i seksjoner, og bruk "W" eller "M" teknikker med rullen for å sikre jevn dekning."W" og "M" teknikken: Start med å male en stor "M" eller "W" på veggen. Deretter bruker du rullen til å male vertikalt over og rundt denne bokstaven, fylle inn hele området jevnt for å unngå striper og opphopning av maling. Disse teknikkene hjelper til med å spre malingen jevnt over veggen.


Trinn 3: Påføring av malingen (Andre strøk)

Vent til det første laget er helt tørt før du påfører et nytt lag. Dette er viktig for å oppnå et jevnt og holdbart resultat. Sjekk produsentens anbefalinger for tørketid, som vanligvis er mellom 2-4 timer, men kan variere avhengig av malingstyper og miljøforhold. Påfør deretter et andre strøk på samme måte som det første. To strøk er ofte nødvendig for å oppnå en jevn og profesjonell finish, spesielt når du maler med en mørkere farge eller dekker over en tidligere mørk farge, i tillegg til grunning.


Trinn 4: Rengjøring og avslutning

Etter at malingen er tørr, fjern malertapen forsiktig. Gjør dette mens malingen er litt myk for å unngå å rive av malingen. Rengjør deretter pensler og ruller grundig i varmt såpevann, og oppbevar eventuelle rester av maling for fremtidige finpussinger eller prosjekter.


Gratulerer! Nå er det på tide å sette tilbake møblene og nyte ditt nye rom!

37 visninger

Siste innlegg

Se alle

Komentáře


Ønsker du å overlate prosjektet ditt til oss?

Noen ganger kan det være deilig å overlate prosjektet sitt til kompetente og dyktige fagfolk. Book en gratis befaring i dag, så garanterer vi et godt tilbud!

low-angle-shot-white-building-with-two-windows.jpg
chimney-house-roof-top-covered-with-metallic-shingles-construction-real-estate-development

Hold deg oppdatert på nye blogginnlegg!

Meld deg på vårt nyhetsbrev og vær oppdatert på nye blogginnlegg, eksklusive tilbud, innsikt i andre prosjekter, og tips & råd du kan gjøre selv. Bli inspirert, og tjen på det!

Du er nå påmeldt. ​Sjekk innboksen for mer informasjon. Finner du den ikke? Se søppelpost/spam.

bottom of page